ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអង់គ្លេស ទើបនឹងរកឃើញថា
ការអាំងថ្ងៃនៅពេលព្រឹមព្រហាម នឹងជួយមនុស្សឱ្យមានអាយុវែងជាង
អាស្រ័យដោយការបន្ថយបានគ្រោះថ្នាក់កើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង
និងទឹកនោមផ្អែម។
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រឱ្យដឹងថា មនុស្សខ្វះវីតាមីន D ច្រើនតែត្រូវច្របូកច្របល់ដំណើរការបំប្លែងសារជាតិ, បង្កើនការប្រឈមកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងទឹកនោមផ្អែម។ ការស្រាវជ្រាវរបស់មហាវិទ្យាល័យ Warwick បានបង្ហាញថា ការឆាប់ភ្ញាក់ពីព្រលឹមចំណាយពេលអាំងថ្ងៃឱ្យបានច្រើន នឹងផលិតបានវីតាមីនច្រើនជាង។
ទំនាក់ទំនងរវាងវីតាមីន D និងដំណើរការបំប្លែងសារជាតិពាក់ព័ន្ធជិតស្និទ្ធជាមួយគ្នា។ ពេលខ្វះវីតាមីននោះ ដំណើរការនេះតែងត្រូវច្របូកច្របល់ អាចនាំដល់ជំងឺបេះដូង និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ដូច្នេះហើយ អ្នកមានអាយុច្រើនត្រូវបានទូន្មានគួរចំណាយពេល ៥-៣០នាទី ដើម្បីអាំងថ្ងៃ មួយសប្តាហ៍ឱ្យបានពីរដង។
ការប្រកាសថ្មីៗនេះរបស់ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអង់គ្លេស ក៏បង្ហាញថា ប្រសិនបើពេលវេលាហាលថ្ងៃមិនគ្រប់ ឬ បរិមាណវីតាមីន D ស្រូបចូលក្នុងសរីរាង្គមិនគ្រប់គ្រាន់ នោះអាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺពើតឆ្អឹងរ៉ាំរ៉ៃនៅស្ត្រី។
វីតាមីន D ចាំបាច់យ៉ាងខ្លាំងសម្រាប់មនុស្ស ក្នុងការថែរក្សាសុខភាពរបស់គ្រោងឆ្អឹង។ ជាធម្មតា ពេលយើងអាំងថ្ងៃ រាងកាយអាចសំយោគបានវីតាមីន D។ ទន្ទឹមនោះ អាហារទាំងឡាយ ដូចជា ត្រី ផ្នែកក្រហមនៃស៊ុត ឬ ប៊័រសិប្បនិម្មិត សុទ្ធសឹងជាអាហារមានផ្ទុកវីតាមីន D។ ស្ត្រីភេទ ក្នុងមួយថ្ងៃត្រូវការវីតាមីន D ពី ៧៥-៩៩ mmol/លីត្រ ទើបអាចធានាបានសុខភាពរបស់គ្រោងឆ្អឹង។ ប្រសិនក្នុងមួយថ្ងៃស្រូបយកតិចជាង ២៥ mmol/លីត្រ នោះនឹងបង្កើនគ្រោះថ្នាក់ត្រូវឈឺពើតរ៉ាំរ៉ៃ។ មនុស្សពេញវ័យ ប្រសិនខ្វះវីតាមីន D ធ្ងន់ធ្ងរ នោះអាចកើតជំងឺអំពីឆ្អឹង។
ភាគច្រើននៃមនុស្សគ្រប់គ្នា អាចស្រូបយកវីតាមីន D ទៅក្នុងសរីរាង្គ តាមរយៈការទទួល ឬ ប្រាស្រ័យជាមួយពន្លឺព្រះអាទិត្យ។ ប៉ុន្តែចំពោះស្ត្រីមានគភ៌ ស្ត្រីទើបសម្រាលកូន ឬ ស្ត្រីមានអាយុច្រើននោះ ក្នុងមួយថ្ងៃត្រូវស្រូបយកវីតាមីន D ប្រមាណ ១០មីក្រូក្រាម៕S
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រឱ្យដឹងថា មនុស្សខ្វះវីតាមីន D ច្រើនតែត្រូវច្របូកច្របល់ដំណើរការបំប្លែងសារជាតិ, បង្កើនការប្រឈមកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងទឹកនោមផ្អែម។ ការស្រាវជ្រាវរបស់មហាវិទ្យាល័យ Warwick បានបង្ហាញថា ការឆាប់ភ្ញាក់ពីព្រលឹមចំណាយពេលអាំងថ្ងៃឱ្យបានច្រើន នឹងផលិតបានវីតាមីនច្រើនជាង។
ទំនាក់ទំនងរវាងវីតាមីន D និងដំណើរការបំប្លែងសារជាតិពាក់ព័ន្ធជិតស្និទ្ធជាមួយគ្នា។ ពេលខ្វះវីតាមីននោះ ដំណើរការនេះតែងត្រូវច្របូកច្របល់ អាចនាំដល់ជំងឺបេះដូង និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ដូច្នេះហើយ អ្នកមានអាយុច្រើនត្រូវបានទូន្មានគួរចំណាយពេល ៥-៣០នាទី ដើម្បីអាំងថ្ងៃ មួយសប្តាហ៍ឱ្យបានពីរដង។
ការប្រកាសថ្មីៗនេះរបស់ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអង់គ្លេស ក៏បង្ហាញថា ប្រសិនបើពេលវេលាហាលថ្ងៃមិនគ្រប់ ឬ បរិមាណវីតាមីន D ស្រូបចូលក្នុងសរីរាង្គមិនគ្រប់គ្រាន់ នោះអាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺពើតឆ្អឹងរ៉ាំរ៉ៃនៅស្ត្រី។
វីតាមីន D ចាំបាច់យ៉ាងខ្លាំងសម្រាប់មនុស្ស ក្នុងការថែរក្សាសុខភាពរបស់គ្រោងឆ្អឹង។ ជាធម្មតា ពេលយើងអាំងថ្ងៃ រាងកាយអាចសំយោគបានវីតាមីន D។ ទន្ទឹមនោះ អាហារទាំងឡាយ ដូចជា ត្រី ផ្នែកក្រហមនៃស៊ុត ឬ ប៊័រសិប្បនិម្មិត សុទ្ធសឹងជាអាហារមានផ្ទុកវីតាមីន D។ ស្ត្រីភេទ ក្នុងមួយថ្ងៃត្រូវការវីតាមីន D ពី ៧៥-៩៩ mmol/លីត្រ ទើបអាចធានាបានសុខភាពរបស់គ្រោងឆ្អឹង។ ប្រសិនក្នុងមួយថ្ងៃស្រូបយកតិចជាង ២៥ mmol/លីត្រ នោះនឹងបង្កើនគ្រោះថ្នាក់ត្រូវឈឺពើតរ៉ាំរ៉ៃ។ មនុស្សពេញវ័យ ប្រសិនខ្វះវីតាមីន D ធ្ងន់ធ្ងរ នោះអាចកើតជំងឺអំពីឆ្អឹង។
ភាគច្រើននៃមនុស្សគ្រប់គ្នា អាចស្រូបយកវីតាមីន D ទៅក្នុងសរីរាង្គ តាមរយៈការទទួល ឬ ប្រាស្រ័យជាមួយពន្លឺព្រះអាទិត្យ។ ប៉ុន្តែចំពោះស្ត្រីមានគភ៌ ស្ត្រីទើបសម្រាលកូន ឬ ស្ត្រីមានអាយុច្រើននោះ ក្នុងមួយថ្ងៃត្រូវស្រូបយកវីតាមីន D ប្រមាណ ១០មីក្រូក្រាម៕S