Tuesday, February 28, 2012

អ្នក​ហូប​ម្លូ​ប្រឈម​ជំងឺ​ឆ្លង​

ភ្នំពេញៈ អ្នក​ប្រើ​ស្លាម្លូ ដែល​រួម​មាន​ថ្នាំ​ជក់ ស្លា ស្លឹក​ម្លូ និង​កំបោរ​ជា​ប្រចាំ​ អាច​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ឆ្លង​ ដូច​ជា​មេ​រោគ​ហ៊ីវ​/​ជំងឺ​អេដស៍ ជំងឺ​របេង គ្រុន​ឈាម និង​គ្រុន​ពោះ​វៀន។ នេះ​បើ​យោង​តាម​សេចក្តី​ប្រកាស​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក​កាល​ ពី​ថ្ងៃ​ម្សិលមិញ។
សេចក្តី​ប្រកាស​នោះ ឲ្យ​ដឹង​ថា ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​ថ្មី​ ធ្វើ​ឡើង​ដោយ WHO និង​សាកល​វិទ្យាល័យ Loma Linda របស់​អាមេរិក និង​ផ្សព្វ​ផ្សាយ​ក្នុង​ទស្សនា​វដ្តី​អន្តរជាតិ​ អំពី​ជំងឺ​ឆ្លង​ បាន​ពិនិត្យ​ទៅ​លើ​ទំនាក់​
ទំនង​រវាង​ស្លា​ម្លូ ថ្នាំ​បុរាណ និង​ជំងឺ​ឆ្លង​នានា។ សេចក្តី​ប្រកាស​បាន​សរសេរ​ថា៖​ «ការ​រក​ឃើញ​ពី​ការ​សិក្សា​នោះ​ បង្កើន​លទ្ធភាព​ដែល​ថា ការ​ប្រើ​ស្លា​ម្លូ​ អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​ នៃ​ការ​ឆ្លង​ជំងឺ​ឆ្លង​ តាម​វិធី​ផ្សេងៗ​ ដូច​ជា​ប្រព័ន្ធ​ភាព​ស៊ាំ​លែង​ដំណើរ​ការ ឬ​តាម​រយៈការ​លេប​ចូល​ភ្នាក់ងារ​ចម្លង​ជំងឺ​តាម​ផ្លូវ​រំលាយ​អាហារ​»​។
លទ្ធផល​រក​ឃើញ​ក្នុង​ចំណោម​អ្នក​ប្រើ​ស្លាម្លូ​បង្ហាញ​ថា ពួក​គេ​ប្រឈម​ការ​ឆ្លង​ជំងឺ​ហ៊ីវ​/​អេដស៍ ២,៦ ដង​ ខ្លាំង​ជាង​អ្នក​ពុំ​ប្រើ​ស្លា​ម្លូ ២,៤ ដង​ ប្រឈម​នឹង​ការ​ឆ្លង​ជំងឺ​គ្រុន​ឈាម ១,៥ ដង​ ប្រឈម​នឹង​ការ​ឆ្លង​ជំងឺ​របេង ១,៤៨ ដង ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​គ្រុន​ពោះ​វៀន​។
សេចក្តី​ប្រកាស​បាន​សរសេរ​បន្ត​ថា៖​ «ការ​ជាប់​ពាក់​ព័ន្ធ​ទាំង​នេះ​ ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​ថា​ មាន​ខ្លាំង​ជាង​នៅ​ក្នុង​ចំណោម​មនុស្ស​ស្រី​ ដែល​ជា​អ្នក​ប្រើ​ស្លា​ម្លូ​ចម្បង​ នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា»។ ការ​សិក្សា​នេះ ​ប្រើ​ទិន្ន​ន័យ​ បាន​មក​ពី​ការ​អង្កេត​ថ្នាក់​ជាតិ ស្តី​ពី​ថ្នាំ​ជក់​ ទៅ​លើ​មនុស្ស​ពេញ​វ័យ​នៅ​កម្ពុជា​ពី​ឆ្នាំ​២០០៥-០៦ ដែល​បាន​សម្ភាស​មនុស្ស​ពេញ​វ័យ​ចំនួន ១៣ ៩៨៨ នាក់​នៅ​ទូទាំង​ប្រទេស។
លោក យែល តារាវុធ មន្ត្រី​ជំនាញ​ជាតិ​ នៃ​កម្មវិធី​លើក​ស្ទួយ​សុខ​ភាព និង​គំនិត​ផ្តួច​ផ្តើម​គ្មាន​ថ្នាំ​ជក់​នៃ​អង្គការ​ WHO និង​ជា​សហ​អ្នក​និពន្ធ ​នៃ​ការ​សិក្សា​នេះ​ បាន​ថ្លែង​ថា៖ ​«បើ​យើង​ជួយ​ប្រជាជន​ឲ្យ​ឈប់​ពិសា​ថ្នាំ​ជក់ យើង​ក៏​ជួយ​បង្ការ​ពួក​គេ​ពី​ការ​ឆ្លង​ជំងឺ​ឆ្លង​ផង​ដែរ»។
NATSC ឆ្នាំ ២០១១ បាន​រក​ឃើញ​ថា ស្ត្រី​ជាង​កន្លះ​លាន​នាក់​ បាន​ពិសា​ថ្នាំ​ជក់​ តាម​រយៈ​ការ​ពិសា​ស្លា​ម្លូ។
អ្នក​ស្រី​ ជា អ៊ាម អាយុ ៦៤ ឆ្នាំ​ បាន​ថ្លែង​ថា អ្នក​ស្រី ពុំ​អាច​ឈប់​ពិសា​ស្លាម្លូ​បាន​ទេ ទោះ​បី​អ្នក​ស្រី​ត្រូវ​បាន​ប្រាប់​ថា​ អ្នក​ស្រី​មាន​ជំងឺ​មហារីក និង​ក្រួស​ក្នុង​តម្រង​នោម​ក្តី។ ទោះ​យ៉ាង​ណា អ្នក​ស្រី​បាន​ថ្លែង​ថា៖​«ខ្ញុំ​បាន​បន្ថយ​ការ​ហូប​ស្លាម្លូ​ជាង ៤ ខែ​មក​ហើយ ព្រោះ​ខ្ញុំ​ឈឺ​ក្រពះ​ធ្ងន់ តែ​ខ្ញុំ​គិត​ថា ជំងឺ​ខ្ញុំ មិន​មែន​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​ហូប​ស្លាម្លូ​ទេ»។(postkhmer)

Comments system

Disqus Shortname