Monday, July 9, 2012

ហាង​កាហ្វេ​នៅ​កម្ពុជា​កំពុង​តែ​មាន​ការ​កើន​ឡើង

កាហ្វេ​ជា​របស់​មួយ​ក្នុង​ចំណោម​របស់​ដែល​ត្រូវ​បាន​ជួញ​ដូរ​សកម្ម​ បំផុត​ ហើយ​នៅ​សហរដ្ឋ​អាមេរិក កាហ្វេ​ គឺជា​ឧស្សាហកម្ម​ពិភពលោក​មួយ ដែល​មាន​តម្លៃ​រាប់​ពាន់​លាន​ដុល្លារ។
Starbucks Corporation ​ដែល​មាន​មូលដ្ឋាន​នៅ​ Seattle ទីក្រុង​វ៉ាស៊ីនតោន និង​ដែល​ជា​ក្រុមហ៊ុន​ធំ​បំផុត ​ក្នុង​ពិភពលោក បាន​ទទួល​ប្រាក់​ចំណូល​សុទ្ធ​សរុប​ចំនួន ៣ ​ពាន់​លាន​ដុល្លារ នៅ​ក្នុង​ត្រី​មាស​ទី​បួន​នៃ​ឆ្នាំ​សារពើពន្ធ ២០១១ ដែល​នេះ​ជា​ការ​កើន​ឡើង​ចំនួន​ ៧ ​ភាគរយ ចាប់​តាំង​ពី​ឆ្នាំ ២០១០។
ប្រទេស ​កម្ពុជា កំពុង​ក្លាយ​ជា​ប្រទេស​កំពុង​អភិវឌ្ឍ​មួយ​ ដែល​មាន​អគារ​ខ្ពស់ៗ ហាង​ខោអាវ​​ទាន់​សម័យ ហាង​លក់​អាហារ​ fast food ​និង​ហាង​កាហ្វេ​នានា​ផង​ដែរ​។ ​អ្នក​អាច​ឃើញ​មាន​ហាង​កាហ្វេ នៅ​តាម​កែង​ផ្លូវ​នានា​ក្នុង​ប្រទេស​នេះ ជា​ពិសេស​ក្នុង​រាជធានី​ភ្នំពេញ​។ ឧស្សាហកម្ម​កាហ្វេ​កម្ពុជា បាន​កើន​ឡើង​ចំនួន​បី​ដង ក្នុង​ឆ្នាំ​កន្លង​ទៅ​នេះ​ ហើយ​អាជីវកម្ម​នេះ​កំពុង​សម្លឹង​មើល​ទៅ​ទីផ្សារ​នាំ​ចេញ​។
កាហ្វេ​ កម្ពុជា​ ត្រូវ​បាន​ដាំ​នៅ​តំបន់​ភ្នំ ក្នុង​ខេត្ត​រតនគិរី និង​មណ្ឌលគិរី។ នេះ​ជា​ទីតាំង​ល្អ​មួយ​ ដោយ​សារ​អាកាស​ធាតុ​ត្រជាក់ និង​អំណោយ​ផល​។ នៅ​ពេល​កាហ្វេ​នេះ ​ត្រូវ​បាន​លីង វា​ត្រូវ​បាន​ធ្វើ​ទៅ​ជា​ម្សៅ​ដ៏​ល្អ​មួយ ហើយ​បង្កើត​នូវ​កាហ្វេ​មួយ ដែល​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​។
ប៉ុន្តែ​មាន​ បញ្ហា​មួយ​ចំនួន ​ដែល​ប៉ះ​ពាល់ ​ដល់​ផលិត​កម្មក​កាហ្វេ​កម្ពុជា​។ ​ក្រៅ​ពី​ការ​ខ្វះ​ខាត​ទូទៅ​នៃ​ហេដ្ឋារចនា​សម្ព័ន្ធ និង​ស្ថានភាព​ផ្លូវ​ថ្នល់​មិន​ទាន់​ល្អ​ ​គ្រាប់​កាហ្វេ ដែល​មក​ពី​ប្រទេស​ដទៃ​ៗ​មួយ​ចំនួន គឺ​ដាំ​នៅ​លើ​ដី​កម្ពុជា។ គ្រាប់​កាហ្វេ​វៀតណាម ត្រូវ​បាន​ដាំ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា ហើយ​ក្រោយ​មក​ ត្រូវ​បាន​លក់​ទៅ​ឲ្យ​វៀតណាម​ ក្នុង​តម្លៃ​ថោក​។ ​ជា​លទ្ធ​ផល​ កសិករ​ដាំ​កាហ្វេ​ ក្នុង​ស្រុក​ជាច្រើន កំពុង​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ស្ថានភាព​ប្រឈម​មុខ នឹង​ការ​បិទ​អាជីវកម្ម​របស់​ខ្លួន ដោយ​សារ​ពួក​គេ​មិន​ទទួល​បាន​ប្រាក់​ចំណូល​សមរម្យ សម្រាប់​ចំណាយ​ទៅ​ឲ្យ​កម្មករ និង​អាជីវកម្ម​របស់​ខ្លួន។
ជា​រៀងរាល់​ សប្តាហ៍​មិត្តភក្តិ​និង​សហការី​របស់​ខ្ញុំ នឹង​សួរ​ខ្ញុំ​ថា​៖ «ចង់​ជួប​គ្នា​នៅ​ហាង​កាហ្វេ​អត់​?»។ ការ​ជួប​គ្នា​នៅ​ហាង​កាហ្វេ​ គឺជា​វិធី​ល្អ​មួយ ដើម្បី​រឹត​ចំណង​មិត្តភាព។ ភ្ញៀវ​នៅ​ហាង​កាហ្វេ​ភាគ​ច្រើន គឺជា​ពាណិជ្ជ​ករ ឬ​និស្សិត​។ វា​ក៏​ជា​វប្បធម៌​ថ្មី​មួយ​ផង​ដែរ​ សម្រាប់​ក្មេង​ជំនាន់​ក្រោយ​ ខណៈ​ដែល​ពួក​គេ​ ចូល​ចិត្ត​ទៅ​ក្រៅ​ជា​មួយ​មិត្តភក្តិ លេង​អ៊ីនធឺណិត ​និង​លេង​ Facebook ​ហើយ​ហាង​កាហ្វេ ជា​កន្លែង​មួយ សម្រាប់​ការ​ភ្ជាប់​ទំនាក់​ទំនង និង​បណ្តាញ​មិត្តភក្តិ​ក្នុង​សង្គម។
វា ​ងាយ​ស្រួល​នឹង​ក្លាយ​ជា​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​កាហ្វេ។ ជាតិ​កាហ្វេ​គឺជា​សារ​ធាតុ​ ជំរុញ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​ប្រាសាទ​របស់​យើង​សកម្ម ដែល​អាច​មាន​ផល​វិជ្ជមាន​ ទៅ​លើ​រាង​កាយ​។ ជាតិ​កាហ្វេ ​អាច​ជួយ​ឲ្យ​អ្នក​ទទួល​បាន​លទ្ធផល​ល្អ​ជាង​មុន​ ចំពោះ​ការ​លេង​កីឡា បង្កើន​ភាព​វាងវៃ​ជាង​មុន​ និង​កាត់​បន្ថយ​ភាព​អស់​កម្លាំង​។ ជាង​នេះ​ផង​ដែរ កាហ្វេ​ការពារការ​កើន​ឡើង​ នៃ​អង្គធាតុ​ខ្លាញ់ (នៅ​ក្នុង​ឈាម ទឹក​នោម ឬកោសិកា) ​និងកាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​កើត​មាន​ដុំ​គ្រួស​ ឬ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ថង់​ប្រម៉ាត់។
កាហ្វេ​ក៏​ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​ការ​ញៀន​ផង​ដែរ ហើយ​អ្នក​នឹង​អាច​ញៀន​កាហ្វេ​ដែល​អាច​ហៅ​ថា «​ភាព​ញៀន​កាហ្វេ»។ ប្រសិន​បើ​អ្នក​ផឹក​កាហ្វេ​កាន់​តែ​ច្រើន អ្នក​កាន់​តែ​ញ័រ​។ ការ​ប្រើប្រាស់​ជាតិ​កាហ្វេ​ច្រើន​ពេក​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​មាន​បញ្ហា ក្រពះ បេះដូង​លោត​ខុស​ប្រក្រតី អត់​ងងុយ​ដេក ​ប៉ះពាល់​ដល់​ការ​ឆ្លង​ទន្លេ និង​ថែម​ទាំង​មាន​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់​។ ភាព​អត់ឱន​កើន​ឡើង ហើយ​អ្នក​ពឹង​ផ្អែក​ជាង​មុន​ទៅ​លើ​វា​ ហើយ​វា​តម្រូវ​ឲ្យ​អ្នក​ប្រើប្រាស់​វា​ជាង​មុន ​ដើម្បី​ទទួល​បាន​ឥទ្ធិពល​ផង​ដែរ។ ប៉ុន្តែ​កាហ្វេ​ ត្រូវ​តែ​ផឹក ​នៅ​ក្នុង​កម្រិត​ទាប​មួយ​។ មិន​ថា​ អ្នក​ចូល​ចិត្ត​កាហ្វេ​ខ្មៅ​ក្តៅ ឬ​កាហ្វេ​ទឹក​ដោះ​គោ​ទឹកកក​នោះ​ទេ ការ​ផឹក​កាហ្វេ​ ដើម្បី​ទទួល​បាន​សុវត្ថិភាព​ល្អ​ គឺ​កម្រិត ៥០០​ មិល្លីក្រាម។ ​ប្រសិន​បើ​អ្នក​ចង់​កាត់​បន្ថយ​ភាព​ញៀន​កាហ្វេ អ្នក​អាច​ចាប់​ផ្តើម​បាន​ ដោយ​ការ​ផឹក​កាហ្វេ​កម្រិត​ពាក់​កណ្តាល​នៃ​ជាតិ​កាហ្វេ​ពិត​ប្រាកដ កាត់​បន្ថយ​វា​បន្តិច​ម្តងៗ ហើយ​អ្នក​នៅ​តែ​អាច​មាន​រសជាតិ​កាហ្វេ ដែល​អ្នក​ចង់​ ខណៈ​កំពុង​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​កាហ្វេ​នេះ​។ ​អ្នក​នឹង​ឈាន​ទៅ​រក​ការ​លែង​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​ទាំង​ស្រុង ហើយ​ទទួល​បាន​នូវ​រសជាតិ​ធម្មជាតិ​មួយ៕ PS

Comments system

Disqus Shortname