Wednesday, June 13, 2012

នីហ្សេរីយ៉ា​ព្យាយាម​ក្លាយ​ជា​​ប្រទេស​នាំចេញ​ស្បៀង​​អាហារ​



«ប្រសិនបើ​​​រដ្ឋាភិបាល​ ​ផ្តល់​​ការ​យក​ចិត្ត​ទុក​ដាក់ដ៏ត្រឹម​​ត្រូវ អាច​មានឆន្ទះ​​នយោបាយ​​ពិតប្រាកដ​ ​រដ្ឋាភិបាល​​អាចហាម​ប្រាម​​​ការ​នាំចូល​ស្រូវយ៉ាង​ងាយស្រួល​ មិនអើ​ពើ​ផលប្រយោជន៍​រួមក្នុង​វិស័យ​ស្រូវអង្ករ និង​​ផ្តល់កម្លាំង​ជម្រុញ​ដ៏​ចាំបាច់​ជូន​ដល់​កសិករ។»
អាហ្រ្វិក​ខាង​លិច​បាន​នាំ​ចូលស្បៀង​​អាហារ​យ៉ាង​ច្រើន​ តប​តាម​តម្រូវ​​ការ​​របស់​​​ទ្វីប​នេះ​ ដែល​បណ្តាល​ឲ្យ​តំបន់នេះ​​ងាយទទួល​រងគ្រោះ​ដោយ​សារ​​តម្លៃ​ទីផ្សា​ រអន្តរជាតិប្រកបដោយ​​អស្ថិរភាព ដែល​អាច​បង្ក​ឲ្យ​មាន​កុប្បកម្ម​​ សូម្បី​តែ​​នៅតាម​​ប្រទេស​សន្តិភាពក៏ដោយ។
ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ ប្រទេស​នីហ្សេរីយ៉ា​ចំណាយ​ប្រាក់​​ជាង​៨.២​ពាន់​លាន​ដុល្លា​ ដើម្បី​​​នំាចូល​អាហារមូលដ្ឋាន​ មាន​​ដូច​ជា ស្ករ ត្រី និង​ស្រូវ​សាលីជាដើម។​​
ប្រធានាធិបតីនីហ្សេរីយ៉ា​ ហ្គោដឡាក់ ចូណាថាន (Goodluck Jonathan) ​បាន​ពណ៌នា​កំណើន​​​ចំនួន​១១​ភាគរយ​នៅ​ក្នុង​ឆ្នាំ​នេះនៃ​ការ​នាំចូលស្បៀង​​ អាហារ ថា​«គ្មាន​និរន្តភាព» ហើយ​បាន​សន្សា​ថា​នឹងប្រែក្លាយ​​ប្រទេស​នីហ្សេរីយ៉ា​ទៅ​ជា​ប្រទេស​នាំចេញ​ អាហារ​ដ៏​សំខាន់​មួយ ​នៅ​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​ក្រោយនេះ។
លោក យ៉ាកូបូ យូ​ម៉ារូបាដ (YakubuUmaruBarde) សមាជិករដ្ឋ​សភា ​ថ្លែង​ថា​ ការ​នាំចូល​ស្បៀង​អាហារ​ មាន​កម្រិត​​ខ្ពស់ ដោយ​សារតែ​​កម្រិត​នេះ​​ អាច​បង្កើន​ប្រាក់​ចំណេញ​​​នៅ​ក្នុង​​ការ​នាំចូល​ ច្រើន​​ជាង​ការ​ដាំដុះ​ដោយ​​ខ្លួន​ឯង។ ​ជាពិសេសលោក​​​មាន​ប្រសាសន៍​ថា ប្រសិនបើ​​អ្នក​គឺជា​អ្នក​ជំនួញ​មាន​ទំនាក់​ទំនង​ល្អ ដែល​ ​អាចទទួល​​បាន​ប្រាក់កម្ចី​សម្រាប់​កសិកម្ម​ក្នុងអត្រា​​ការប្រាក់​ទាប បើ​ទោះ​​ជា​អ្នក​មិន​មែន​ធ្វើ​កសិកម្ម​​ក៏ដោយ។
«​វា​​កាន់​តែមាន​ភាព​​ងាយ​ស្រួលជាងមុន។ វាផ្តល់​ប្រាក់ចំណេញ​កាន់តែ​ច្រើន​​សម្រាប់​ខ្ញុំ​ក្នុង​ការ​នាំចូល​អង្ករ​ ដោយ​ប្រើ​ប្រាស់​​ប្រាក់​កម្ចី ដែល​ខ្ញុំ​ទទួល​បានសម្រាប់​​ធ្វើ​​កសិកម្ម។ ដើម្បី​ទទួល​បាននូវ​ការ​លើកលែង​ ខ្ញុំ​ត្រូវ​នាំ​អង្ករចូល​ទៅ​​ក្នុងប្រទេស​​នីហ្សេរីយ៉ា ហើយ​លក់​អង្ករ​នោះទៅ​។ ការ​នាំចូល​ពិត​ជា​ងាយ​ស្រួលណាស់។ កាន​នាំចូល ធ្វើ​ឲ្យ​ខ្ញុំ​ទទួល​បាន​ថវិការច្រើន​។»
លោក បាដ បាន​​​ឲ្យ​ដឹង​ថា គម្រោង​ក្នុង​​តម្លៃ​ជាង៤០​លាន​ដុល្លារ​របស់​រដ្ឋា​ភិបាល​ក្នុង​ការ​បំបាត់​ ​ការ​នាំចូល​អង្ករ​ នៅត្រឹម​ឆ្នាំ​២០១៥ អាច​មាន​ភាព​ប្រាកដ​និយមប្រសិន​បើ​រដ្ឋាភិបាល​អាច​លុប​បំបាត់​​​អំពើរ​ពុក​ រលួយ​នៅ​ក្នុងវិស័យ​ឧស្សាហកម្ម។
នីហ្សេរីយ៉ា​ គឺ​ជា​ប្រទេស​នាំចូល​អង្ករ​​ធំបំផុតលំដាប់ទី​២​របស់​ពិភព​​លោក​ពីបណ្តា​​ ប្រទេសទាំងឡាយ មាន​​ដូច​ជា​ប្រទេស​ចិន​​( China) និង​ថៃ​(Thailand) ដោយ​​ប្រើ​ប្រាស់​​​អង្ករ​ចំនួន​២​លាន​តោន​ម៉ែត្រ​​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ។ លោក អលាបូបាការ ការី (Abubakar Kari) សាស្ត្រាចារ្យ​​​​ជាន់​ខ្ពស់​​ខាង​​សង្គមវិទ្យា​នៃ​សកលវិទ្យា​ល័យ​អាបូចា (University of Abuja, Abubakar Kari) ​ថ្លែង​​ថា ការ​នាំចូល​អង្ករ​​ចូល​នីហ្សេរីយ៉ា​ គឺ​មិន​ចាំបាច់​ទាល់តែសោះ។
«នីហ្សេរីយ៉ា​ មិន​ត្រឹម​តែ​មាន​សមត្ថភាព​ផលិត​អាហារ​គ្រប់​គ្រាន់​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែមទាំង​​អាចផ្គត់​ផ្គង់​អាហារ​នៅទូ​ទាំង​អាហ្រ្វិក​ខាង​លិច​ទាំង​ មូលតែម្តង។ យើង​មានតំបន់​​ទំនាប​សម្រាប់​ដំណាំ​ស្រូវ​ជាច្រើននៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ដែល​យើង​ អាច​ផលិត​អង្ករ​បានច្រើន​តាម​ដែល​​យើង​ត្រូវការ ប្រសិនបើ​​​ទទួល​ការ​លើក​ទឹក​ចិត្ត។»
លោក ការី (Kari) ពណ៌នា​ឈ្មួញ​កណ្តាល​ដ៏​មានឥទ្ធិពល​ដែល​​គ្រប់​គ្រងឧស្សាហកម្ម​​​​​នាំចួល​​ អង្ករ​ ​ថាជា«ក្រុមមនុស្ស»​​ ​ដែល​​ធ្វើ​ឲ្យ​​ទីផ្សារក្នុង​ស្រុក​ជោរជន់ ដោយ​បង្ខំ​ ​កសិករ​ខ្នាតតូច​ដែលភាគ​ច្រើន​ជា​កសិករ​នៅ​​ប្រទេស​នីហ្សេរីយ៉ា ឲ្យ​បោះ​បង់​ចោល​ទស្សនវិស័យ​ពាណិជ្ជកម្ម។ លោក​​​មាន​​ប្រសាសន៍​​ថា រដ្ឋាភិបាល​​​ ហាក់​ដូច​ជា​គ្មាន​ឆន្ទះ​នយោបាយ​​និង​សមត្ថភាព​​ ដែល​មិន​អើពើ​ផល​ប្រយោជន៍​ពិសេសៗ​និង​ផ្តល់​កសិករ​នូវ​ជំនួយ ដែល​​ប្រជាកសិករ ​ត្រូវ​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម មាន​ដូច​ជា ​ជី​និង​ប្រព័ន្ធ​ធារាសាស្រ្ត។
«ប្រសិនបើ​​​រដ្ឋាភិបាល​ ​ផ្តល់​​ការ​យក​ចិត្ត​ទុក​ដាក់ដ៏ត្រឹម​​ត្រូវ អាច​មានឆន្ទះ​​នយោបាយ​​ពិតប្រាកដ​ ​រដ្ឋាភិបាល​​អាចហាម​ប្រាម​​​ការ​នាំចូល​ស្រូវយ៉ាង​ងាយស្រួល​ មិនអើ​ពើ​ផលប្រយោជន៍​រួមក្នុង​វិស័យ​ស្រូវអង្ករ និង​​ផ្តល់កម្លាំង​ជម្រុញ​ដ៏​ចាំបាច់​ជូន​ដល់​កសិករ។»
គ្រោះ​ថ្នាក់​ចំបងក្នុង​​ការអនុញ្ញាតឲ្យ​​ស្បៀង​​អាហារយ៉ាង​​ ច្រើនសន្ធឹកសន្ធាប់​​ត្រូវ​បាននាំចូល ​គឺថា​វា​បង្កឲ្យ​សន្តិសុខ​​ស្បៀង​អាហារ​ជាប់​ជាមួយ​​​តម្លៃ​ទីផ្សា​ រអន្តរជាតិ។ នៅ​ឆ្នាំ​២០០៨ អង្គការ​សហប្រជាជាតិ​បាន​រាយការណ៍អំពី​កុប្បកម្ម​នៅ​ទូទាំង​ទ្វីប​អាហ្វ្រិក បន្ទាប់​ពី​ការ​​ឡើងថ្លៃ​ស្បៀង​អាហារយ៉ាង​ខ្លាំង។
អង្គការ​សហ​ប្រជាជាតិ​ បានឲ្យដឹង​​ថា ​តម្លៃ​ស្បៀង​អាហារ​ មាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​​យ៉ាង​ខ្លាំង ​នៅតំបន់​​សាហេល(Sahel) ដែល​ជា​តំបន់​ពាក់​កណ្តាល​រំាង​ស្ងួតដែលស្ថិត​នៅ​​ជាប់​​​ប្រទេស​ នីហ្សេរីយ៉ា​ភាគ​ខាង​ជើង(Nigeria) នីហ្សេ(Niger) ម៉ាលី(Mali) ឆាដ(Chad) បូគីណាហ្វាសូ(Burkina Faso) មូរីតានី(Mauritania) សេណាហ្គាល់​ភាគ​ខាង​ជើង(Senegal) និងកាមេរូ​ខាង​ជើង(Cameroon)។
ក្រុម​មន្ត្រី​មាន​ប្រសាសន៍​​ថា ស្បៀង​អាហារ​ដែល​ដាំដុះក្នុង​​​​ប្រទេស នឹង​​បង្កើត​ការងារ ធ្វើ​ឲ្យ​ស្ថិរភាពតម្លៃ​ស្បៀង​​អាហារ ​និង​ជួយ​កសាង​នូវការ​បែង​ចែក​ធនធាន​​ប្រកប​ដោយ​​សមភាព​។ លោក សេហូ សានី (ShehuSani) ប្រធាន​​​សមាជ​ស្តីពី​សិទ្ធ​ស៊ីវិល​របស់​​​នីហ្សេរីយ៉ា (Nigeria's Civil Rights Congress) បាន​ថ្លែង​ថា ការ​កាត់​បន្ថយ​យ៉ាង​គំហុក​នូវ​ការ​នាំចូលស្បៀង​​អាហារ នឹង​​ជួយ​ប្រទេសនេះ​ ប៉ុន្តែ​លោក​បាន​បន្ថែម​ថា ​លោក​​បាន​ដឹង​​រឿង​​នេះ​​ពី​មុន​មក​ដែរ។
លោក សានី​ ថ្លែង​ទៀត​​ថា គោល​នយោបាយ​កសិកម្ម​នៅ​​​នីហ្សេរីយ៉ា ទោរទន់​ទៅ​រក​ការ​ផ្តល់​ផលប្រយាជន៍ដល់​​អ្នក​មាននិង​អ្នក​មាន​អំណាច​។ លោក​និយាយ​បន្ថែម​ថា សម្រាប់​ក្រុម​​មន្ត្រី​ដែល​ត្រូវ​បាន​ជាប់​ឆ្នោត​ គោលនយោបាយនេះ​ បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​ការអនុវត្តគោលនយោបាយ​ថ្មីនេះ មានភាព​លំបាក​កាន់​តែ​ខ្លាំង ដោយសារ​តែ​ក្រុមអ្នកមាន​ទ្រព្យសម្បត្តិ​ទាំងនេះ ​ផ្តល់​ប្រាក់​ដើម្បី​ធ្វើ​​យុទ្ធនា​ការ​របស់​ពួកគេ៕

Comments system

Disqus Shortname