Friday, October 2, 2015

ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ពី​ជំងឺ​បេះដូង

យោង​តាម​ការ​សិក្សា​បាន​បញ្ជាក់​ថា ទទួលទាន​ប៉េងប៉ោះ​ស្រស់​អាច​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ពី​ជំងឺ​បេះដូង​បាន​ដល់​១/៤ ។

ការ ​សិក្សា​ដែល​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ​សាកលវិទ្យាល័យ Tufts University នៅ​បូ​ស្តុ​ន​សហរដ្ឋអាមេរិក​បាន​អះអាង​ថា ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​ដែល​ផ្ទុក​សារធាតុ​លី​កូ​ប៉ែន​ទៀងទាត់​រយៈពេល​ជា ​ច្រើន​ឆ្នាំ​អាច​ការពារ​បេះដូង​ដ៏​មាន​ប្រសិទ្ធភាព ។

លទ្ធផល​នៃ​ការ ​សិក្សា​ដែល​ចុះ​ផ្សាយ​នៅ​ក្នុង​ព្រឹត្តិបត្រ British Journal of Nutrition បាន​បង្ហាញ​ទៀត​ថា ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ផ្ទុក​សារធាតុ​លី​កូ​ប៉ែន​ទៀងទាត់​រាល់ថ្ងៃ​អស់​ រយៈពេល​ជាង​១១​ឆ្នាំ​អាច​កាត់​បន្ថយ​គ្រោះ​ហានិភ័យ​ពី​ជំងឺ​បេះដូង​បាន​ដល់​ ទៅ​២៦​ភាគរយ តែ​នេះ​មិនមែន​មាន​ន័យ​ថា វា​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បង្ការ​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល​នោះ​ឡើយ ។

ក្រុម ​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​បាន​ថ្លែង​ថា លទ្ធផល​នៃ​ការ​សិក្សា​នេះ​បាន​ផ្តល់​នូវ​ភស្តុ​តាង​គាំទ្រ​ការជាប់​ ពាក់ព័ន្ធ​បញ្ច្រាស​គ្នា​រវាង​លី​កូ​ប៉ែន និង​ជំងឺ​បេះដូង ។ ទោះជា​យ៉ាងណា ចាំបាច់​ត្រូវ​តែ​មានការ​សិក្សា​បន្ថែម​ទៀត​ដើម្បី​មើល​ឱ្យ​កាន់តែ​ច្បាស់​ ថា​តើ​លី​កូ​ប៉ែន​ឬ​សមាសធាតុ​ផ្សេង​ទៀត​របស់​ប៉េងប៉ោះ​មាន​ជាប់​ពាក់ព័ន្ធ​ គ្នា​បែប​ណា ?

ដោយឡែក ការ​សិក្សា​មួយ​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ​អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ​ប្រទេស​ហ្វាំ​ង​ឡង់ និង​ដែល​បាន​ចុះ​ផ្សាយ​កាលពី​ឆ្នាំ​កន្លង​ទៅ​ក៏​បាន​បង្ហាញ​ផង​ដែរ​ថា បណ្តា​បុរស​ដែល​មាន​កម្រិត​សារធាតុ​លី​កូ​ប៉ែន​ទាប​បំផុត​៦០​ភាគរយ​ប្រឈម​ នឹង​ហានិភ័យ​ពី​ជំងឺ​គាំងបេះដូង ៕

Comments system

Disqus Shortname